hoe dan!?

We willen het anders doen… van ego naar eco, van monocultuur naar diversiteit, van ongelijkheid naar gelijkwaardigheid en van degenereren naar regenereren. Maar… Hoe dan?!

 

Tijdens de #wijzijnderegeneratie Top op 4.5 en 6 juni gaan we gezamenlijk op onderzoek uit. Samen leren we van zij die zich al langer met deze vragen bezighouden en krijgen we de handvaten om ook daadwerkelijk wat te doen!

#wijzijnderegeneratie

inspiratie

Laat je inspireren door de verschillende verhalen rondom regeneratie en krijg handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan.

Skills

Leer praktische skills op sociaal en ecologisch vlak die je in je dagelijks leven en voor je projecten kan toepassen.

Connectie

Verbind je met mensen en organisaties waarmee je samen verder kunt leren en werken op het regeneratieve pad.

 

Programma

ALLE offline workshops én de online Sociocratie workshop gaan op inschrijving. Als je je kaartje hebt gekocht: check je mail (en spam) voor de link naar het reserveringsplatform.

Offline hoofdlokaties:

Programma vrijdag

Online

Online regeneratief ecosysteem

Tijd: 13.30-15.00

Ontdek hoe jij onderdeel kan worden van een online eco-systeem die jou verbindt aan inspirerende mensen, projecten, evenementen en organisaties om samen een regeneratieve impact te maken.

Online

Van balkon/dakterras naar een kleine groene tuin

Tijd: 13.30-14.30 

Bij deze lezing geeft Erik Komen je praktische handvatten om van een klein gebiedje, waar geen grond aanwezig is, een biodiversiteits paradijs te maken. Welke eisen stellen planten, welke planten kies je voor insecten zoals de bij, de hommel of de vlinder? Hij gaat in op goedkope manieren om aan je tuin te maken; hoe kom je aan planten. 

Online

Het Regeneratief Café

 

Tijd: 16.00-18.30

 

Tijdens deze collectieve conversatie gaan we samen dieper in op het concept regeneratie. Wat betekent dat nu eigenlijk? Neem plaats aan een Café tafel en praat mee tijdens deze interactieve en dynamische sessie. Samen komen we tot inzichten en ontdekkingen.

Online

Ceremonie Opening

Locatie: Boerderij de Meent

Amstelveen

 

Tijd: 19.30 – 21.00

 

We openen de Top officieel met een Mapu Ceremonie. Middels rituelen, muziek en dialoog geven we onze dankbaarheid aan Moeder Aarde en onze voorouders. Met deze ceremonie zetten we een intentie en genereren we de nodige energie en inspiratie voor onze gezamenlijke regeneratie reis. Deze ceremonie is onderdeel van de Century of Indigenous Liberations en is ontwikkeld door Aralez.

Offline

UITGESTELD: Introductie natuurherstel door Daniel Knoop

Deze workshop is uitgesteld tot nader te bepalen datum en zal geen deel meer uitmaken van van de #wijzijnderegeneratie 4 – 5 – 6 juni 2021. 

 

Daniel Knoop van Waldlaif leidt je rond op de Drentse boerderij die hij samen met zijn buren heeft verwilderd. Je maakt kennis met de ecologische visie van Waldlaif, ontdekt concrete kansen voor natuurherstel dichtbij huis. Daniel laat allerlei voorbeelden zien, zoals de rol van dood hout, het inheemse voedselbos, bloemrijk grasland, leemvijvers en spontaan bosherstel.

Offline

Locatie: Stadsboerderij Osdorp
Amsterdam

 

Tijd: 10.00-13.00 

 

Bouwen met natuurlijke materialen zoals klei en stro of zelfs levende materialen?

Peter Plank neemt je mee in de wereld van bioconstructie en bouwen met levende bomen. Eerst krijg je een stukje theorie, waarna je direct over mag op actie. Verwacht vieze voeten en handen en heel veel plezier!

Offline

Buurttuin Excursie

Locatie: Buurttuin Buitenveldert

Amsterdam


Tijd: 13.00 – 14.00

Egelenburg en Soetbloem/Soetkruid zijn twee inspirerende buurttuinen op een gedeelde locatie in Amsterdam. Tijdens dit weekeinde kan je beide tuinen leren kennen tijdens de excursies die verschillende keren worden aangeboden. Hierbij krijg je meer te horen over hoe en met welke filosofie de tuinen zijn opgericht, het belang en de effecten van de buurttuinen (zowel ecologisch alsook maatschappelijk) en over het belang van burgerinitiatieven op groen gebied in het algemeen en organisaties die hierbij kunnen helpen. 

Offline

Ceremonie Opening

Locatie: Boerderij de Meent

Amstelveen

Tijd: 19.30 – 21.00

 

We openen de Top officieel met een Mapu Ceremonie. Middels rituelen, muziek en dialoog geven we onze dankbaarheid aan Moeder Aarde en onze voorouders. Met deze ceremonie zetten we een intentie en genereren we de nodige energie en inspiratie voor onze gezamenlijke regeneratie reis. Deze ceremonie is onderdeel van de Century of Indigenous Liberations en is ontwikkeld door Aralez.

Programma zaterdag

Online

Morning Ritual

Tijd: 09.00-09.45

Een moment om te verbinden met jezelf en elkaar. Met een meditatie, een intentie zetting en fysieke beweging. Geleid door Vincent Deinum.

Online

Jouw bijdrage aan de kringlooplandbouw

Tijd: 10.00-11.30

 

Wat betekent kringlooplandbouw in e praktijk en verhoudt het zich tot vormen als regeneratieve landbouw, natuurinclusieve landbouw en permacultuur? Ga in gesprek met Ruud Hendriks over de Nederlandse veestapel en hoe ons Nederlandse voedselsyteem kan regenereren. 

Online

Samen ecosystemen herstellen

 Tijd: 10.00-12.00

 

Tijdens deze presentatie van Ecosystem Restoration Camps laten we je verschillende kampen zien om te leren over het herstel van diverse landschappen. We duiken samen wat dieper in de materie door te kijken naar één specifiek kamp, niet al te ver van huis. Daarna is de beurt aan jou en vragen we je mee te denken waar een ideaal kamp aan zou moeten voldoen: welke ecologische elementen mogen we niet vergeten, hoe draagt een kamp bij aan persoonlijke transformatie, en hoe het best samen te werken met de lokale gemeenschap? Deze en meer vragen en antwoorden tijdens deze interactieve sessie.

Online

Red de aarde, plant een voedselbos

Tijd: 13.30-15.00

 

De overvloed van de natuur ervaren? Wouter van Eck van voedselbos Ketelbroek deelt de principes van een voedselbosbouw en hoe die toe te passen op landschapsniveau (en in je eigen achtertuin).

Online

Leren en bioregio regeneratie

Tijd: 12.00-13.30

Een bioregio geeft de ecologische, sociale en economische omgeving aan waarin mensen en niet-mensen een natuurlijk levensverband hebben. Waar begin je met de regeneratie van zo’n gebied? Hoe kan leren en onderwijs daarin een belangrijke rol vervullen? 
Thieu Besseling, oprichter Townmaking Institute, The Learning Lab en het programma Towards Regenerative Societies aan de Universiteit van Utrecht neemt je mee in de ervaringen en aanpak die zij gebruikte in Sicilië. We reflecteren op onze eigen rol en persoonlijke ervaringen in een regeneratieve transitie.

Online

Bac2nature

Tijd: 14.00-14.45
 
Hoe zit biodiversiteit ook in de kern van onze gezondheid? 
Bacteriën uit biodiverse voering en leefomgeving dragen letterlijk en meetbaar bij aan onze gezondheid. Marco van Es, oprichter van Bac2nature, neemt je mee in de fascinerende wereld van microben en het vergroten van je veerkracht. 

Online

Kampvuur verhalen

 
 Tijd: 16.00-18.00
 
Verzamel je rond het (virtuele) kampvuur en luister naar de inspirerende verhalen.
Joost van Boerderij de Eenzaamheid deelt zijn verhaal over oe hij de koeien/kaas boerderij van zijn familie transformeert naar een regeneratieve boerderij.
Bastiaan van the School of Nature deelt zijn verhaal over hoe hij de stap zette naar een leven meer in verbinding met de natuur in Spanje.
Marguerite en Nienke van Wish to be Wild delen hun verhaal over het opzetten van hun online winkel met oliën, business vanuit hart en ziel.
Mieke van Ecocommunity LiberTerra Geesterambacht deelt haar ervaring over het opzetten van een community; van een wijk-community tot een heel ecodorp.

Online

Film screening The Uprising

Tijd: 18.30-21.00

Bekijk de musicale documentaire The Uprising waarin muzikant en activist Pravini Baboeram het verhaal van het hedendaagste verzet tegen racisme in Europa vertelt. Na de film is er een Q&A met Max de Ploeg, dekoloniaal programmamaker en docent.

 

Offline

Zwandelen met Ecocommunity LiberTerra Geesterambacht

Locatie: Koedijk
Noord Holland

 

Tijd: 09.00-11.00

 

Loop mee met de bewoners van Ecodorp LiberTerra tijdens deze zwandeling: een wandeling gecombineerd met zwerfafval opruimen. LiberTerra is een bloeiende community en de bewoners kunnen je van alles vertellen over hun ervaringen in het opzetten en behouden van een duurzame woon-, leer- en werk-community.

Offline

Het Grond Verbond

Locatie: MijnStadstuin
Amsterdam

 

Tijd: 10.00-12.00

 

Wil jij als consument meehelpen aan landschapsherstel? Bij het Grond Verbond kan het! 

In deze workshop reflecteren we gezamenlijk op hoe jij als consument zou willen meehelpen aan landschapsherstel. We duiken in het Grond Verbond en kijken hoe we dit initiatief met jouw input kunnen verbeteren. Praat en droom mee.

 

Offline

Meewerkdag MijnStadstuin

Locatie: MijnStadstuin
Amsterdam


Tijd: 10.30-17.00

Heb jij zin om deze dag de handen uit de mouwen te steken? Elke eerste zaterdag van de maand maken we MijnStadstuin een stukje mooier! We gaan wieden, maaien, oogsten, sjouwen, bouwen en soep brouwen. Er zal zwaar en licht werk zijn, voor ieder wat wils dus. Wij zorgen voor een voedzame lunch en een biertje achteraf!
*let op: dit is een dagprogramma

Offline

Een andere blik op je omgeving

Locatie: Stadsboerderij Osdorp
Amsterdam

 

Tijd: 11.00-12.30

 

Een ontdek- en gesprekstocht met natuurgids en IVNner Gert Snoei. Aan de hand van wat je tegenkomt, gaat Gert in op vragen als: hoe zien we onze omgeving? Wat doet deze natuurlijke omgeving met ons en wat kan je er allemaal mee doen? 

 

Offline

TROEPTROEP Community Cleanup

Locatie: Amsterdam Oost
Amsterdam

Tijd: 12.00-17.00

Doe mee met de gezelligste opruimers van Amsterdam! Om 12:00 verzamelen we en gaan we met z’n allen de straten van Amsterdam Oost schoonmaken. We zijn de hele middag bezig, maar voel je vrij om te blijven tot wanneer je wilt. 
Single-use verpakkingen en straten die er vol mee liggen zijn iets van de laatste 60 jaar. De moeder van Kees, TroepTroeper, vertelt nog over tijden dat ze met herbruikbare materialen naar de bakker gingen. De meest simpele en leuke manier om hier bewustzijn voor de creëren en er tegelijkertijd iets voor te doen is door de straat op te gaan. Het is bovendien een meditatieve bezigheid zoals Arjen van Veelen mooi omschreef in zijn artikel in het NRC.

Offline

Buurttuin Excursie

Locatie: Buurttuin Buitenveldert

Amsterdam


Tijd: 12.00 – 13.00, 14:00 – 15:00

Egelenburg en Soetbloem/Soetkruid zijn twee inspirerende buurttuinen op een gedeelde locatie in Amsterdam. Tijdens dit weekeinde kan je beide tuinen leren kennen tijdens de excursies die verschillende keren worden aangeboden. Hierbij krijg je meer te horen over hoe en met welke filosofie de tuinen zijn opgericht, het belang en de effecten van de buurttuinen (zowel ecologisch alsook maatschappelijk) en over het belang van burgerinitiatieven op groen gebied in het algemeen en organisaties die hierbij kunnen helpen.

Offline

Voor de Oogst van Overmorgen

Locatie: Stadsboerderij Osdorp
Amsterdam

 

Tijd: 13.00-16.00

 

Maak jij je zorgen over de toekomst van het voedsel systeem? Kom naar de teaser workshop van het Oogst van Overmorgen innovatielab. Aan de hand van de 3D-modelling tool uit Theory U maken we een model van het huidige en toekomstige voedselsysteem in Nederland. Zo leren we samen waar de knelpunten zitten in de transitie naar duurzame landbouw. Ook zoeken we naar hefboom-systeem-innovaties en onze rol in de transitie. Doe mee aan deze interactieve speelse workshop die georganiseerd wordt vanuit Commonland.

Offline

Hoe plant je een solidariteitsnetwerk?

Locatie: MijnStadstuin
Amsterdam

Tijd: 13.00-14.30

 

Hoe kan je vanaf punt 0, elk perspectief van verschillende culturele achtergronden de ruimte geven om samen in de praktijk te laten zien wat regeneratie betekent. 

Uitgangspunten zijn: tijd nemen om empathie en vertrouwen op te bouwen. Naar elkaar te luisteren wat we gemeen hebben met elkaar en onze diversiteit de ruimte te geven voor creatieve en verbindende oplossingen.

Offline

Tiny Forest Talk

Locatie: Stadsboerderij Osdorp
Amsterdam

 

Tijd: 16.30-18.00

 

Tiny Forest zijn de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond geschoten. Leer meer van Maarten Bruns en Paul de Dooij over het succes van deze inheemse mini-bosjes en het effect op de regeneratie van de biodiversiteit.

Programma zondag

Online

Morning Ritual

Tijd: 09.00-09.45

Een moment om te verbinden met jezelf en elkaar. Met een meditatie, een intentie zetting en fysieke beweging. Geleid door Vincent Deinum.

Online

Jouw idee start vandaag!

Tijd: 10.00-12.00

 

Hoe begin je? Wij helpen jou op weg met je eerste concrete stap op jouw persoonlijke pad van regeneratie. Of je idee nu is om een moestuin aan te leggen op je balkon, te leren van de verschillende culturen in je wijk of een volledige onderneming op te starten, tijdens deze sessie werk je aan de realisatie van je eigen idee. Met behulp van elementen uit de Design Thinking en de Lean Startup methode heb je de sprong al gewaagd voordat je het je beseft.”

Online

Sociocratie Workshop

Let op! Beperkt aanal plekken, schrijf je in op hetzelfde platform als de offline workshops.

Tijd: 13.00-16.00

Alleen ga je sneller en samen kom je verder! Samenwerken is belangrijk als we de aarde willen regenereren. Tijdens de workshop sociocratie 3.0 leer je samenwerken op een horizontale manier.

Online

Tijd: 14.00-15.30

 

Showcase West Papua met Raki Ap. Hoe de Papua’s s’werelds grootste tropische eiland in balans hebben weten te houden qua land- en marine biodiversiteit.

Online

En nu dan?!

Tijd: 17.00-19.00

 

Een interactieve sessie waarbij we terugblikken en samen de oogst van de drie dagen binnenhalen. We delen met elkaar over onze persoonlijke reis in regeneratie van de afgelopen dagen en praten over hoe nu verder. Hierbij zetten we een intentie voor de komende tijd en de beweging die we willen voortzetten. We sluiten af met een inheemse inbreng.

Offline

Regeneratieve Organisatiecultuur

Locatie: Stadsboerderij Osdorp
Amsterdam

Tijd: 10.30-12.00
 

 

Van een toxische werkcultuur naar meer purpose-driven, vitaal en met energieke teams. Maar wanneer is het regeneratief? En wat is er voor nodig om een regeneratieve organisatiecultuur te bereiken? In deze bijeenkomst word je uitgenodigd samen op onderzoek uit te gaan.

Offline

Door het oog van de bij!

Locatie: MijnStadstuin
Amsterdam


Tijd: 11.00-14.00


Door het oog van de bij!
Hoe ziet de bij een bloem? En hoe ziet de bloem de bij? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Sina Bohm, bioloog en onderzoeker aan de WUR brengt je dichterbij. Letterlijk door met je neus er bovenop te staan. Maar ze laat je ook op een bijzondere manier anders kijken en helpt je daarmee om je eigen relatie met natuur te onderzoeken. Al je zintuigen worden in deze workshop geprikkeld. Deze workshop wordt georganiseerd door the Pollinators

Offline

Buurttuin Excursie

Locatie: Buurttuin Buitenveldert
Amsterdam


Tijd: 13.00 – 14.00 & 15:00 – 16:00

Egelenburg en Soetbloem/Soetkruid zijn twee inspirerende buurttuinen op een gedeelde locatie in Amsterdam. Tijdens dit weekeinde kan je beide tuinen leren kennen tijdens de excursies die verschillende keren worden aangeboden. Hierbij krijg je meer te horen over hoe en met welke filosofie de tuinen zijn opgericht, het belang en de effecten van de buurttuinen (zowel ecologisch alsook maatschappelijk) en over het belang van burgerinitiatieven op groen gebied in het algemeen en organisaties die hierbij kunnen helpen. 

Offline

VOL - Eten uit de natuur!

Locatie: Stadsboerderij Osdorp
Amsterdam

Tijd: 14.30-16.00

Kom wildplukken met Johan Kleijn van Nieuwe Jagers en Verzamelaars. Hij leert je hoe je duurzaam kan wildplukken en waarom wildplukken, mits dit verantwoord gebeurt, echt super regeneratief is.

Na een wandeling waarbij je informatie krijgt over wat we onderweg tegenkomen en waarbij we gaan kijken, voelen, ruiken en proeven, sluiten we af met een proeverij van dingen die gemaakt zijn van oogst uit de natuur.

Offline

Wormenhotel Demo

Locatie: Stadsboerderij Osdorp
Amsterdam

Tijd: 12.30-14.00

 

Wat maakt een goed wormenhotel en hoe maak ik van een buurtcompost project een succes? Rowin Snijder van Compostier vertelt zijn ervaring en demonstreert het wormenhotel van compostier in deze demo bij Stadsboerderij Osdorp. Hij zal onder andere vertellen over de WºRMunity: een online & offline community van wormenhotel gebruikers, die van elkaar leren en nieuwe groepen ondersteunen. Wil je samen met jouw buren een wormenhotel gebruiken in jouw buurt maar weet je niet hoe? Schrijf je dan in voor deze workshop!

Offline

Upcycle workshop van MaanVis

Locatie: Maanvis Design
Amsterdam
 Noord, Waddenweg 6

Tijd: 14.00-16.00

Wij zijn Luna Java en Nouscha Langkamp. Vriendinnen voor het leven en eigenaressen van Maanvis Design. Afval bestaat niet, het is slechts een materiaal dat op de verkeerde plek terecht gekomen is. Wij laten ons inspireren door deze afgedankte grondstoffen zoals kunststof, fietsafval, textiel en vissenhuiden.

In Amsterdam wonen 850000 inwoners met 1,2 miljoen fietsen. Dit gaat helaas gepaard met heel veel fietsafval… 

Dit inspireert ons voor het geven van deze workshop. Bij deze workshop gaan we aan de slag met het maken van sieraden en riemen van fietsafval. Kom gezellig langs en laat je inspireren!

Offline

Maak van je tuin een natuurgebiedje

Locatie: MijnStadstuin
Amsterdam


Tijd: 15.00-16.00

 

Draag bij aan de biodiversiteit met je tuin of balkon! Groene daken en terrassen in de stad zijn belangrijk voor het opvangen van regenwater en het omzetten van fijnstof en CO2 in gezonde lucht. Planten en bomen verkoelen de stad en vormen een habitat voor bestuivers. Inge van het Natuurtalent vertelt over hoe je jouw tuin of balkon kan transformeren!

wat dan!?

Regeneratie betekent letterlijk het terughalen van wat was naar het nu. Dat betekent dat we de boel moeten omdraaien. Zoals de Maori zeggen: “Hoki whakamuri kia anga whakamua – Walk backwards into the future”.

Met een blik op de wijsheid van vroeger, in het hier en nu hernieuwde relaties bouwen met het land, de dieren, planten en met elkaar als mensen.

 

Het terugbrengen van de wederkerigheid en circulariteit
De bodem is de basis
Onszelf weer zien als onderdeel van de natuur en ons daar naar gedragen.
Dekoloniseren van de maatschappij
Bewustzijn over en respecteren van andere dieren, planten, schimmels en bacteriën
Cyclisch leven in de seizoenen, maanden en dagen
Eco-feministische principes hanteren in sociale omgang
Gesprekken voeren waar alle stemmen gehoord worden en tegelijkertijd doen wat nodig is
Bewust zijn van je wortels; op welke schouders wij staan en onze huidige maatschappelijke positie

 

En wat verder?! Dat weten wij ook niet, maar het is aan onze (re)generatie om dat te (her)ontdekken en continu te blijven leren.

het team

Laura

(zij / haar)

Laura verbindt, wakkert aan en zet datgene waarin ze gelooft in beweging. Zo ook de #wijzijnderegeneratie. 

 

“Samen gaan we op onderzoek uit en bouwen we aan een beweging die gestoeld is op (bio)diversiteit, gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij geloof ik in de kracht van ervaring: wanneer je het bijvoorbeeld niet alleen over een ander voedselsysteem hebt, maar ook echt met je handen in de klei zit, voel je pas hoe belangrijk die vruchtbare bodem voor ons is.” 

 

Jorien

(zij / haar)

Jorien beweegt vanuit de kern, begeleidt transformatieve processen en geeft voeten aan dromen. Zo ook binnen de #wijzijnderegeneratie.

 

“Met de #wijzijnderegeneratie wil ik een brug slaan tussen de diepere laag en de concrete actie. Van een duik in de vraag wat regeneratie nou eigenlijk is, tot het samen oplossen van actuele uitdagingen van echte mensen op hun weg naar regeneratie.”

 

 

Vincent

(hij / hem)

Vincent brengt als coach mensen in contact met diepere lagen in henzelf en hun omgeving in relatie met natuur, mensen en hun werkomgeving. Zo ook bij de #wijzijnderegeneratie

 

“Met de #wijzijnderegeneratie hoop ik dat we de essentie van leven een plek kunnen geven. Over hoe we leven met de natuur, het land, met elkaar. Het mooie en lelijke. Waar we bewust zijn van onze erfenis, van zij die voor ons hebben bestaan en iedereen die nog na ons moet komen.”

Sophie

(zij / haar)

Sophie maakt van wensen werkelijkheid. Ze gebruikt kunst en verbeelding om complexe vraagstukken vorm te geven.

Zo ook tijdens de #wijzijnderegeneratie.

 

“We staan als mensheid voor enorme opgaven: klimaatrechtvaardigheid, ecologische crisis en de systematische instandhouding van deze problemen. En dat is zwaar. Daarom is humor juist van essentieel belang. Tijdens de #wijzijnderegeneratie gaan we op zoek naar de balans tussen het dragen van ongemak en de energie om er samen wat aan te doen.”

Daniël

(hij / hem)

Daniel is goudeerlijk, open en gedreven. Hij gaat altijd voor win-win-win situaties en zet zich in voor dingen waar hij in gelooft. Zo ook voor de #wijzijnderegeneratie.

“Met de #wijzijnderegeratie kan je naast echt geïnspireerd worden, op een hands-on manier leren over onderwerpen die jouw aanspreken. Als je iets wilt of iets wilt leren, moet je het één keer afkijken, één keer zelf doen, en je bent het nooit meer verleerd.”

Maartje

(zij / haar)

Maartje is nieuwsgierig, gevoelig en creatief. Ze creëert graag ruimtes waar mensen zich gehoord voelen en waar diepere verbinding kan ontstaan. Zo ook voor de #wijzijnderegeneratie.


“We leven in een tijd waarin duidelijk wordt dat dingen anders moeten, en anders kúnnen: als mensen zijn we onlosmakelijk met elkaar verbonden, net zoals thema’s als klimaat en migratie dat zijn. Met de #wijzijnderegeneratie bouw ik mee aan een beweging waarin we niet alleen goede ideeën hebben over hoe het anders kan, maar waarin we ook anders samenwerken en -zijn én met die ideeën aan de slag gaan”

mede mogelijk gemaakt door:

Heb je een  idee voor het programma, of wil je partner worden van de #wijzijnderegeneratie beweging?

Neem contact op met info@regeneratie.org of bel +31(0)640600003