Dit decennium staat in het teken van regeneratie.
Regeneratie van onze natuur, cultuur, economie en ook van onszelf.  Leer, denk, doe en dans mee richting een regeneratieve samenleving tijdens de driedaagse Regeneratie Manifestatie in Amsterdam Nieuw West – Stadsboerderij Osdorp en de Natuureluur – én online!. 

 

#wijzijnderegeneratie

meer dan 35 workshops

Laat je inspireren door verhalen van hen die het regeneratieve pad al bewandelen en je meenemen op hun persoonlijke reis. 

Nieuwe vaardigheden

Leer praktische skills op sociaal, ecologisch, persoonlijk en economisch vlak die je in je dagelijks leven en voor je projecten kunt toepassen.

Contact

Verbind je met mensen en organisaties waarmee je samen verder kunt leren en werken richting regeneratie.

Regeneratie Manifestatie 2021

Play Video

De locaties

De locaties liggen op een kleine 10 minuten fietsen en 30 minuten lopen afstand van elkaar vandaan.

Botteskerksingel 30B, 1069 XT Amsterdam

 

Kom je met de fiets?

Vanaf station Lelylaan is het 15 minuten fietsen

Vanaf station Sloterdij is het 25 minuten fietsen

 

Kom je met het OV?
Neem vanaf treinstation Lelylaan bus 63 richting Osdorp De Aker

Stap uit bij bushalte Saaftingestraat en loop 3 minuten naar de Stadsboerderij

 

Met de auto?

Rondom de Stadsboerderij is parkeren gratis. Let op, er is geen parkeerterrein dus je zult een plekje in de omliggende woonwijken moeten vinden.

President Allendelaan 4, 1064 GW Amsterdam

 

Kom je met de fiets?
Vanaf station Sloterdijk is het 15 minuten fietsen

 

Kom je met het OV?

Tram 7 (halte eindpunt), tram 13 (halte Troelstralaan), tram 14 (halte eindpunt)
Vanaf deze haltes is het nog 10 minuten lopen naar de Natureluur

 

Met de auto?

Je kunt parkeren bij de openbare parkeerplaatsen bij de eindhaltes van de trams (zie Kom je met het OV?) of in de wijk, bijvoorbeeld in de omgeving van het Confuciusplein.


Let op: Je kunt niet met de auto het park in!

Het programma

Vrijdag 17 juni

10.00-12.00 Stadsboerderij Osdorp
 
Gegeven door Marielle Gussenhoven
 
Met Wholebrands help ik jou als impact ondernemer, om een regeneratief merk te bouwen. Wat jij wilt is een merk waarmee je een onmiskenbare voorkeur krijgt bij de consument. Een merk met winst voor iedereen: voor je klanten, voor jezelf, jouw mensen, de natuur en de samenleving. Merken zoals bijvoorbeeld Wilder Land, Yoni, Seepje en Commonland. 
 
Deze sessies zijn bedoeld voor ondernemers die willen knallen in omzet en betekenis. 
 
UPDATE: door overweldigend enthousiasme, hebben we besloten om hier een plenaire sessie van te maken. Ipv een 1 op 1. Er zijn dus nog een paar plekken! 

11.00-12.30 

de Natureluur 

 

Gegeven door

Johan Kleijn

 

 IVN’er Johan laat de natuur in je omgeving tot leven komen op je bord. Want eten uit de natuur kan ook midden in de stad. Aan het einde van de workshop kun je zelf eetbare planten en bomen herkennen, weet wat en hoe je ze met respect voor de natuur kunt oogsten en zul je met een andere blik door de stad fietsen.

 

11.30-13.30

Stadsboerderij Osdorp

 

By Shanthuru and Lena (ENGLISH)

 

Do you feel overwhelmed by the mess this world is in? Join this interactive workshop to reconnect with yourself, each other and nature. The training  combines Joanna Macy’s ‘The Work that Reconnects’ with decolonization practices. We help you move from alienation and disconnection to active hope and action. The facilitators are trainer duo Shanthuru and Lena, mentored by Mutima Imani.

14.00-15.00

 

Stadsboerderij Osdorp

Gegeven door Erik Komen

 

Van elk kaal stukje terras of balkon kan een bloeiende oase worden gemaakt, ook met een kleine portemonnee. Zaden, stekken en andere soort materialen zijn overal gratis te vinden en te gebruiken. Het is zelfs mogelijk om bomen op je terras te hebben! Met veel praktische tips en voorbeelden kun je de planten laten bloeien en groeien. Dit en meer wordt tijdens de lezing benoemd en stel vooral al je vragen aan Erik.

11.00-16.00

Tuinpark Amstelglorie

 

Gegeven door

Peter Plank

 

Zin om met modder te spelen? Altijd al met natuurlijke materialen willen bouwen?
Tijdens deze workshop leer je hoe je kunt bouwen zodat dit een positieve impact heeft op je omgeving en bouw je concreet met leem volgens de traditionele “cob-techniek”.

14.30 – 16.30

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door Leonie van Liberterra

 

In een community leven is toch een droom? Of niet?

Maar hoe zet je nou een community op? Waar moet je het met elkaar over hebben? Wat kom je tegen? Hoe ga je van een groep bij elkaar verzamelde mensen naar een harmonieuze fijne wooncommunity? 

Ik neem jullie mee in mijn ervaring van de community waar ik inmiddels 2 jaar woon. Hoe zowel mooi als pittig dit proces kan zijn.

Bosbaden

14.30-16.00

De Natureluur

 

Gegeven door Diana Straten en Karine Klappe

 

De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen’. (Proust)

We gaan de natuur in om de zomer te proeven met onze zintuigen.  IVN’ers Diana en Karine  nemen je mee het Ruige Riet in. We starten en eindigen daarvoor met een paar energie-oefeningen uit het oude China. In stilte wordt je tijdens deze wandeling uitgedaagd om het voorjaar om je heen aandachtig waar te nemen.

Tijdens deze Forest Bathing oftewel Bosbaden ervaringen nemen we de tijd om open te staan en ons verbonden te voelen met de natuur en haar verschijningsvormen. Laat je verrassen!

15.30-17.00

ONLINE (ENGLISH)


By Carolyn Steel 

 

Carolyn is a London-based architect and academic and a leading thinker on

food and cities. Her award-winning books Hungry City: How Food Shapes Our Lives

(2008) and Sitopia: How Food Can Save the World (2020) have established her

concept of ‘sitopia’ (food-place) internationally. A director of Kilburn Nightingale

Architects in London, Carolyn has been a visiting lecturer at universities including

Cambridge, London Metropolitan, Wageningen, Aeres, Slow Food and the London

School of Economics.

18.00-20.00

de Natureluur

 

Gegeven door

Izih Deer Kam

 

Een oeroud ritueel met zijn wortels in de Euraziatische steppe, vanuit de traditie van Spirit of Wolf – lijn van Shaman Karagai. We nodigen de welwillende- en natuurgeesten uit met offers, om met ons rond het vuur te zitten en vragen om  zegening, wijsheid en heling.

.

18.00-19.15

ONLINE (ENGLISH)

 

The Amazon Region in the 60’s, a historical rescue, a research source. The movie informs the new generation about the first settlements in the south of Maranhão, Brazil – Amazonian arc of deforestation.

This documentary is hosted by Meli Bees

Zaterdag 18 juni

10.00-11.30

Stadsboerderij Osdorp


By Hidaya Nampiima (she/her)

(ENGLISH)


A city knows many faces, some are hospitable, playful and kind, others aren’t. Without a proper residence permit, you encounter foremost the shadow side of the city. As co-founder of Amsterdam City Rights and undocumented herself, Hidaya opens a dialogue about what is needed in order to become an inclusive city for all; how the reality on paper differs from the streets and how to go forward from here. 

10.00-11.30

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door

Eline van de Veen

 

Voel je de trek naar het platteland? Maak je initiatief concreet. Begin met: Wat ga je doen met het land? En waarom zit de samenleving daarop te wachten?

Groepscoaching voor regeneratie dromers, die serieus ondernemend willen worden. Een leuke workshop door de auteur van Ondernemend Buitenleven

10.00-11.30

de Natureluur

 

Gegeven door Janneke & Maya

 

Start je dag én ontbijt midden in de voedselketen van het Ruige Riet samen met IVN’er Janneke Hoogstraaten en Maya Ouwehand. Hier leven planten, dieren, schimmels samen én hebben allemaal elkaar nodig om te overleven. Toch verschillen jij én dat onkruid daar eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar. Wij worden ook beide gevoed door zuurstof en glucose. Hoog tijd om elkaar beter te leren kennen! 

Stap in de wereld van het Ruige Riet én plaats jezelf, de homo sapien, terug in het ecosysteem. Welke rol neemt de homo sapien in ? Hoe reageert een eik of meerkoet daarop? Wat als er planten of dieren verdwijnen, wat betekent dat voor de toekomstige boompjes en beestjes in het Ruige Riet én de voedselketen?

Dans als medicijn

09.30-11.00

de Natureluur

 

Gegeven door Jente en Hannah

 

Bewegen met de wijsheid van het lichaam. Zakken vanuit oude gedachten, in haar heldere en sturende waarheid. Door middel van dans willen wij je kennis laten maken met de taal van je lichaam, zodat je dit ook mee kan nemen in je dagelijks leven. Jou lichaam, jou natuur, zacht en krachtig. Hoe voelt het om dit te laten zien aan een ander?

Dans als medicijn, beweging van het fysieke lichaam als medicijn voor het mentale, emotionele en energetische.

10.00-12.00

de Natureluur

Gegeven door Aralez

Samen leren en ontdekken: wederkerigheid en Inheemse kunst

Cosmokids organiseert een workshop voor kinderen (vanaf 6 jaar) met interesse in inheemse cultuur, kennis en vaardigheden. Samen luisteren we naar verhalen over wederkerigheid en Inheemse legendes. Vervolgens gaan we aan de slag met het maken van piñata’s voor Indigenous Liberation Day op 12 oktober a.s. De workshop wordt afgesloten met een Mapu Ceremonie die met dans, muziek en liederen vanuit de Mapuche, Lokono, en Karinja tradities wordt begeleidt. Ouders kunnen ook meedoen. Er wordt hierbij vuur gemaakt. 

11.30-13.30

 

de Natureluur

By

Sobhi Khatib

 

(ENGLISH)

Do you like to listen to others’ stories? What about your own ones? In this session we will listen to ourselves and others using words, silent meditation and yoga movements to enhance our active listening ability, to self and other.

12.00-14.00

de Natureluur

 

Wij zijn The Pollinators. Wij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Dat is hard nodig, want in ons landschap hebben bestuivers zoals bijen en vlinders het zwaar.

Daarom nemen we je mee in de wondere wereld van de wilde geneeskrachtige planten. Na de safari gaan we samen bloembommen maken. Deze kunnen later uitgegooid worden en zo zorgen we voor nog meer diversiteit in ons landschap. Wij blij, en de bij blij!

12.00-13.30

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door de Oogst van Overmorgen

Wil je een rol spelen in de transitie van het voedselsysteem? De Oogst

van Overmorgen is een netwerk van young professionals uit het landbouw-,

voedsel- en natuurdomein, die verandering teweeg willen brengen in het

voedselsysteem. Onze overtuiging is dat transitie begint bij individueel

en collectief leiderschap. In deze mini-workshop leer je om vanuit

verschillende invalshoeken naar de voedseltransitie te kijken en leer je

om beter om te gaan met de complexe uitdagingen daarin. We gaan

praktisch aan de slag met Theory U en de 4 returns.

12.00-13.00

Stadsboerderij Osdorp

Gegeven door

Greenpeace

Veel gangbare boeren zouden graag de overstap naar regeneratieve landbouw maken, echter ontbreekt het aan maatschappelijke steun en geschikt beleid.

Wat kunnen we doen? Greenpeace trekt hier graag samen in op met jou. In deze workshop delen we onze plannen en gaan we in gesprek: wat kunnen we doen, wie brengen we aan boord? Ook gaan we gelijk aan de slag: we verzinnen slogans voor deze brede beweging en we maken bordjes voor de klimaatmars op 19 juni.

Inca Medicine

14.00-15.30

de Natureluur

 

By

Vincent & Alisha

(ENGLISH)

 

Let’s travel toward beauty. Through a shamanic journey you will move inward to find your own topic of regeneration and how you can contribute to regeneration in the world. Reconnect to your inner world and spirit and experience energetic and embodied work.

Buitenspelen (Adults Only)

14.30-15.30 en 15.30-16.30

de Natureluur

Gegeven door IVN’er Janneke Hoogstraaten

Verbondenheid met de natuur begint bij ontdekken en verwondering en daarom gaan we ouderwets buitenspelen!   Ervaar weer hoe het is om volledig in het moment te zijn, je oordelen los te laten en zorgeloos rond te rennen tussen de bomen. Ontdek al spelend de natuur van Nieuw-West én verwonder je over alles wat je ziet, ruikt en voelt! Het kietelen van het gras onder je blote voeten, de wind door je haren als je achter iemand aan rent. De ruwe schors van de boom die je vast hebt tijdens Boompje wisselen. Beweeg je al springend en lachend door het Sloterpark én ontdek gaandeweg jouw verbinding met de natuur om je heen. TIP: Trek niet je mooiste kleren aan en breng een grote dosis speelsheid mee!

14.30-16.00

 

Stadsboerderij Osdorp

by Natasha Hulst

(ENGLISH)

 

Unlike extractive capitalist finance, commons-based finance is regenerative by design.  It takes into account social need, fairness, ecological well-being, and future generations rather than simply privileging the interests of investors, creditors and lenders.

This workshop is for people wanting to set up a regenerative initiative and wants to investigate a number of non-capitalist models of finance.  Collectively imagine and develop infrastructures that facilitate the individual initiatives through peer governance, new organizational structures, steward ownership, non-capitalist revenue streams, and so forth.

14.30-16.00

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door

Aralez

 

Tijdens het interactieve kring-gesprek vertellen we over de historische link tussen de koloniale geschiedenis, neo-kolonialisme en de hedendaagse klimaatcrisis. Hierbij zullen we ingaan op hedendaagse Inheemse strijd op zelfbeschikkingsrecht en klimaat-racisme in verschillende delen van de wereld. Daarnaast wisselen we ideeën uit over hoe we solidariteit, dekolonisatie en herstel in de praktijk kunnen brengen. Ook zullen we ingaan op Inheemse zienswijze en cosmovisies op onze relatie met de natuur. En hoe deze zienswijzen een bijdrage kunnen leveren aan een rechtvaardige toekomst met harmonie, wederkerigheid en balans.

16.00-16.30 en 16.30-17.00
Stadsboerderij Osdorp
 
Ben jij benieuwd wat de stadsboerderij te bieden heeft als regeneratieve boerderij? De lokale kinderen die er wekelijks vrijwilligen nemen je graag mee op een rondleiding. Als kippengidsen leiden ze je onder andere langs de door hun verbouwde kippenren, het door hun geplante Tiny Forest en de door hun ingezaaide Kindertuin. Zij kunnen je als ervaringsdeskundige vertellen wat een stadsboerderij voor hun betekent in een stadsdeel met grote sociale, economische en ecologische uitdagingen.

 

16.15-17.15

De Natureluur

 

Gegeven door Joyce Vlaarkamp

 

Om met Lao Zi te spreken: vrede kan pas ontstaan als we vrede maken in ons eigen hart. 

Deze workshop laat je ervaren hoe ons lichaam een afspiegeling is van alles om ons heen: alles buiten je, is ook in je. Door onze eigen Schatten op orde te brengen en te cultiveren, ontstaat weldenkendheid. Een ervaringsworkshop.

17.00-18.00

ONLINE

 

By Paul Hawken (ENGLISH)

 

Paul Hawken takes us on a radical new approach to the climate crisis, one that weaves justice, climate, biodiversity, and human dignity into a seamless tapestry of action, policy, and transformation that can end the climate crisis in one generation. 

So take on this opportunity to get in conversation with  Paul and discover what you can do to regenerate our planet.

20.00-22.00

de Natureluur

 

Gegeven door Aralez en Wasjikwa

 

Middels rituelen, muziek en dialoog geven we onze dankbaarheid aan de aarde en onze voorouders.
Met de Mapu ceremonie van stichting Aralez zetten we een intentie en genereren we de nodige energie en inspiratie voor onze gezamenlijke regeneratie reis en strijd voor Dekolonisatie. Deze ceremonie is ontwikkeld in het kader van de Century of Indigenous Liberations door Aralez in samenwerking met Wasjikwa. Met live muziek van de Sinti en Roma Woonwagen belangen Nederland. 

Na de ceremonie is er een vrije jamsessie, dus neem je instrument(en) mee! 

Zondag 19 juni

Ecstatic Earth Dance

10.00-12.00

Stadsboerderij Osdorp 

 

Begeleiding: Tosca van der Wouden

Muziek: DJ AMAMA

 

Door samen te bewegen brengen we een ode aan het leven, want het leven is beweging. We schudden alles van ons af en omarmen de constante transformatie. Dans mee richting een regeneratieve samenleving!

Foto © The Pollinators, Lawrence Lee.10

10.00-11.30

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door

Jos Willemsen

 

Andere soorten opnieuw in staat stellen opnieuw talrijk te worden en aan creatie van steeds meer voedsel, steeds meer grondstoffen en steeds meer biodiversiteit opnieuw succesvol te zijn, hoe doe je dat?

In deze workshop gaan we opzoek naar de creatiepatronen die ons omringen en al lange tijd vergeten zijn. En we gaan zien hoe we deze creatiepatronen kunnen toepassen bij het aanleggen en gebruiken van rijk producerende voedselsystemen. Leer hands-on over de theorie en praktijk van Syntropische Landbouw / Regeneratieve Agroforestry.

 

10.00-11.30

Stadsboerderij Osdorp 

 

 

Gegeven door

de Regeneratie Coöperatie

 

De eerste stappen richting het ontwikkelen van een regeneratief kompas zijn voor elke organisatie anders. Waar begin je of wat is je vervolgstap?

Tijdens deze bijeenkomst hoor je verhalen van organisaties die een of meerdere stappen gemaakt hebben en leer je welke acties je kunt doen om richting een regeneratieve organisatie te groeien.

12.00-13.30

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door Kapitaloceen

 

Dit is een workshop over het model van het kapitaloceen voor de boer in spe en landschapsliefhebber. 

Waarom zouden we accepteren dat de landbouwgrond in Nederland een grote lap monocultuur is? Stichting Kapitaloceen haalt kapitaal en land uit de markt om ecologische, voedsel-producerende idylles te creëeren waar héél veel ruimte is voor niet-menselijk leven. 

12.00-13.30

Stadsboerderij Osdorp

 

 

Gegeven door

de Regeneratie Coöperatie 

 

Hoe geef je ruimte ook de stemmen van niet-menselijk leven en van de volgende generaties te laten klinken in de boardroom? Hoe vertegenwoordig je al het leven in de besluitvorming van organisaties? Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden (onder andere de Zoöp) onderzoeken we dit thema en voeren een paneldiscussie.

12.00-13.30

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door Ramona Falkenreck

 

Leer anders kijken naar de natuur om je heen door middel van fotografie. Aan de hand van de challenges en tips van natuurfotograaf en IVN’er Ramona  leer je Insta-prachtige foto’s maken van de natuur en jezelf. En dat kan natuurlijk gewoon met je telefoon. Ontdek wat je eerder niet zag!

14.00 – 14.30 

Stadsboerderij Osdorp 

 

Gegeven door Peter Plank

 

Wil je inspiratie hoe jij zelf kunt experimenteren met eco-bouw in je eigen tuin? Peter Plank leidt je tijdens de Eco-bouw tour langs verschillende “small starts” die met kinderen en vriijwilligers zijn gebouwd op de Stadsboerderij. Zo ervaar je zelf hoe een compost toilet werkt, een groen dak eruit ziet, hoe je een tuinmuur van leem kunt maken, je afvalwater kunt zuiveren met planten, een lemen oven bouwen of een lemen vloer aanleggen. Ook leer je hoe er wordt geexperimenteerd met het groeien van een levend huis.

14.30-16.00

Stadsboerderij Osdorp

 

Gegeven door de Regeneratie Coöperatie

 

Regenerativiteit vraagt dat we ons op een andere manier verhouden tot de buitenwereld. Daarnaast is er ook een ontwikkeling nodig in hoe we onze teams, organisaties en onszelf leiden.
In deze workshop gaan we aan de slag met welke eigenschappen je als persoon in een regeneratieve organisatie ontwikkelt wanneer we bewegen van ‘gebruik maken van de aarde’ naar ‘dienend zijn aan de aarde.

15.00-16.30

ONLINE

 

By

 

Eduardo Cáceres Salgado

(ENGLISH)

Mas Newen is a Purpose Driven Enterprise. Our mission is to bring the purest, most natural and regenerative Self Care & Lifestyle products that take care of your body, the planet and its living cultures. We believe in pure beauty and the power of nature for the regeneration of our ecosystems and oceans because they are vital to our communities and future generations.

15.00-16.30

Stadsboerderij Osdorp 

Gegeven door

Johan Kleijn

IVN’er Johan laat de natuur in je omgeving tot leven komen op je bord. Want eten uit de natuur kan ook midden in de stad. Aan het einde van de workshop kun je zelf eetbare planten en bomen herkennen, weet wat en hoe je ze met respect voor de natuur kunt oogsten en zul je met een andere blik door de stad fietsen.

 

15.00-17.00

Stadsboerderij Osdorp

(ENGLISH)

 

La Pureza is a moving movie about the long journey of a mother to save her son from modern slave labor in the Amazon. It shows the reality of a region known as “Arc of Deforestation” and the human rights abuses related to it. Meli Bees Network invites you to watch the movie and afterwards discuss it with its director and producer.

mede mogelijk gemaakt door:

Heb je een  idee voor het programma, of wil je partner worden van de #wijzijnderegeneratie beweging?


Neem contact op met info@regeneratie.org of bel Sophie +31(0)622886638