Wat kan regeneratie voor jouw buurt betekenen?

Een regeneratieve buurt is een buurt waarin mensen hun best doen hun omgeving te laten bloeien. Waar diversiteit is aan geuren, geluiden en kleuren. Waar groen leeft, straten schoon zijn, gezond voedsel en water beschikbaar is en waar spullen hergebruikt of verwerkt worden. Waar de bewoners zich veilig en verbonden voelen: ze zijn op de hoogte van behoeften waar zij elkaar in kunnen ondersteunen en dragen dan ook zorg voor elkaar, waar mogelijk. Waar mensen rust vinden, samen kunnen komen, initiatief kunnen nemen voor acties en er ruimte is voor creativiteit en leren.

Wil jij jouw buurt meer laten bloeien? We ondersteunen je daar graag bij!

Wat bieden we?

Operation Food Freedom

Wij onderzoeken hoe we met het initiatief Operation Food Freedom, die betaalbare en lokale voedselpakketten organiseert voor een groep van 40 huishoudens in jouw buurt, een startpunt kunnen maken om buurtgenoten gezond te laten eten èn te verbinden. En om vanuit de samenkomst rondom het voedselinitiatief te onderzoeken wat mensen verder met elkaar willen delen in een buurt. Door te werken met OFF, stimuleren we zoveel mogelijk biologisch, regionaal boeren en duurzame buurtverbindingen. Wil jij ook een “Food Hero” worden en met jouw buurtgenoten gezond voedsel inslaan? Of hier meer over weten? Neem contact met ons op!

Ondersteuning voor buurtbouwers

Ben jij enthousiast om bij te dragen aan het bloeien van jouw buurt? Door een sociaal, groen, activistisch, verbindend, duurzaam initiatief te starten? Wij ondersteunen je met onze kennis en tools daar graag in.

Kunst, Community, Groen & Educatie

Vanuit verhalen, acties en (groen)plekken, brengen wij mensen samen. Wil jij zorgen voor meer verbinding tussen mensen in jouw buurt? Of wil je mensen verbinden met een plek? En mensen van elkaar laten leren? Benader ons!

Cirkelleden

Annet
zij/haar

Annet is een netwerker, grenswerker en buurtwerker, die blij wordt van praktische projecten die mensen in buurten bij elkaar brengen. Zij werkt het liefst aan projecten rond groen en voedsel – bronnen die een helende en verbindende werking hebben. Het zoeken van de balans: tussen luisteren en doen, snel resultaat en langdurig effect, hoofd, hart en handen is volgens haar de truc. Ze wil graag in buurten een klein verschil maken, vanuit het verlangen naar regeneratie dat kan verbinden.

Eline

Eline houdt zich veel bezig met de vraag wat maakt dat de mens zich vaak zo incompleet voelt. Ze gelooft dat de buitenwereld slechts een reflectie is van onze binnenkant en ziet tegelijkertijd een samenleving waarbij mensen vanuit ‘samen’ met elkaar leven als de belangrijkste voedingsbodem voor een gezond menselijk bestaan. Met haar achtergrond in Sociale Psychologie (Msc), ervaring als lichaamswerker en coach en vele trainingen rondom gemeenschapsbouw, draagt ze bij aan de Regeneratie Coöperatie door meer ‘samen’ te brengen in buurten.

Inger
zij/haar of die/hen

Inger gaat graag op onderzoek uit naar wat mensen beweegt of weer kan laten dansen. Dit doet ze door verbindende gesprekken te faciliteren, mensen elkaars perspectief te laten horen, en door middel van bewustzijn, het lichaam en creativiteit (visualisaties, tekenen, dans, meditatie). Dit binnen het idee van regeneratie, volgens haar een balans van leven: tussen geven en nemen, mensen en hun omgeving, weten en niet weten. Haar achtergrond is interculturele communicatie, Spaans, en ze heeft ervaring met buurtbewoners samenbrengen aan de hand van kunst.

Nanouk
zij/haar

Nanouk is een betrokken buurtbewoner die vele projecten in haar buurt heeft opgezet. Van het oprichten van bewonerscommissies, tot het opzetten van een weggeefwinkel, het ontwikkelen van een buurttuin en het organiseren van laagdrempelige evenementen. De ervaring die ze hierin heeft opgedaan, geeft ze graag door aan anderen, waarbij ze advies geeft over fondsenwerving en het betrekken van buurtbewoners bij je initiatief. Momenteel onderzoekt ze Community Land Trusts als model voor regeneratieve buurtontwikkeling.

Inspiratie

Autumn Learning Session: Chautuileo Tranamil – the Tree of Liberating Leaves

Chautuileo Tranamil has worked on a global scale with grassroots communities, especially Indigenous people. As a Mapuche-Pewenche herself, she is committed to the well-being of Indigenous communities around the world. She is co-founder of Aralez and co-founder of...

Het Mycelium Netwerk: Een Digitaal Ecosysteem voor Samenwerking en Openheid

Het Mycelium Netwerk, opgezet door Cas Hendriks, brengt een vleugje nostalgie naar voren voor degenen die getuige waren van het begin van het internet. Het doet denken aan de webring, de voorloper van zoekmachines, maar dan in een hedendaags jasje. Dit netwerk staat...

Regeneratie Festival 2023: Een Terugblik

Een warme, zonnige dag, getemperd door de koele boomschaduw van de Tolhuistuin. Drie sprekers, die verschillende soorten wijsheid vertegenwoordigen: lange praktische ervaring met handen in de grond; voorouderlijke verhalen die door de eeuwen heen zijn doorgegeven;...
en_GBEnglish