Leiders die geld en macht afstaan: ze bestaan echt

Leiders die geld en macht afstaan: ze bestaan echt

Nanouk Jasmin

12 september 2023

Nanouk Jasmin

12 september 2023

In dit artikel onderzoekt Vincent de rol van macht en hiërarchie in organisaties en stelt de vraag of er andere organisatievormen nodig zijn voor de toekomst. Hij benadrukt het belang van het herverdelen van macht en waarde, zowel binnen teams als in bredere organisatiestructuren, om te streven naar meer rechtvaardige en duurzame organisaties.

Het artikel beschrijft voorbeelden van organisaties die experimenteren met alternatieve organisatiestructuren, zoals horizontaal organiseren en steward-owned bedrijfsmodellen. Het benadrukt de rol van leiderschap bij het bereid zijn om macht weg te geven en beslissingen te delen met medewerkers.

De uitdagingen van het nemen van verantwoordelijkheid en het creëren van duidelijkheid binnen teams worden besproken, evenals het menselijke verlangen om bij te dragen en waarde toe te voegen aan de organisatie. Het artikel concludeert dat het herverdelen van macht en verantwoordelijkheid essentieel is voor het creëren van organisaties die werken als levende systemen en die duurzaamheid en rechtvaardigheid bevorderen.

Het artikel moedigt lezers aan om na te denken over de transitie naar zelfsturing en het heroverwegen van traditionele organisatiestructuren om organisaties te creëren die in lijn zijn met de behoeften van de 23e eeuw en die de natuur en haar bewoners respecteren. De Regeneratie Coöperatie is een sociocratisch georganiseerde organisatie. Binnen de Regeneratie Coöperatie verdelen we macht en verantwoordelijkheden zoveel mogelijk over cirkels en rollen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar hoe dat werkt, mail ons dan via info@regeneratie.org.

nl_NLDutch