Wat kan regeneratie voor je organisatie betekenen?

Een regeneratieve organisatie is een organisatie vol leven. Die de degeneratie in de wereld ziet en voelt en besloten heeft een andere plek in te nemen in de maatschappij. Een plek waarin iedereen positief kan bijdragen. Waar relaties worden hersteld met onszelf, elkaar en de plekken waar we werken en leven. Er wordt geluisterd, gevoeld, geheeld en geleerd. En na een dag werken, barst je nog steeds van de energie. Er wordt een zingevende missie nagestreefd, er worden verschillende soorten kapitaal gecreëerd en er wordt een positieve impact op de gehele keten gemaakt. Wil jij dit bereiken? Daar kunnen wij je bij helpen.

Wat we doen

Regeneratie als Oplossing

In één dag leer je wat regeneratie is. Wat het kan betekenen voor jou, voor de mensen en natuur om je heen en natuurlijk, jouw organisatie. Neem een verfrissende duik in de wereld van regeneratie en misschien wordt jouw organisatie wel één van de herstellende organisaties in Nederland!

Regeneratief Kompas

In één dagdeel oriënteren we ons op jouw organisatie. We verkennen het hier en nu, de cultuur en de buitenwereld, jouw hele ecosysteem. De belemmeringen, de kansen, wat je kunt met je interne community van mensen, je verhaal naar buiten en je impact op de buitenwereld. Hoe wordt je regeneratiever?

Inspiratiesessie over Regeneratie

In 2,5 uur prikkelen we al jouw zintuigen. We laten jou en je collega’s of event genoten voelen waar regeneratie over gaat. Hoe het verder gaat dan duurzaamheid en MVO. Als we onze wereld mooier willen maken zullen we moeten putten uit bronnen die niet binnen de huidige normaal vallen. Durf je het aan?

Onze Evenementen

Er zijn op dit moment geen aankomende evenementen.

Onze Projecten

Herstellers Project

Wij zien een toekomst voor ons waar herstellende organisaties veel meer positief in de spotlight staan dan nu. Die samenwerken en samen organiseren om de maatschappij te transformeren en media en politiek steun verlenen aan deze beweging. Daar waar vervuilers door activisten, media, politiek en burgers inmiddels veel aandacht krijgen, mist er podium voor de beweging van herstellers. Wij bouwen aan dit podium. Doe je mee?

The cultural change @ Kurve

In 2020 Vincent got in touch with one of the owners of Kurve, a small business making online learning tools for primary, secondary and highschools in the Netherlands.

What started with a single team day facilitation turned out into a cultural shift where the conversation and connection via talents, feedback and shared leadership have grown enormously.

Cirkelleden

Vincent Deinum
hij/hem

Vincent is een regeneratief coach en sjamaan voor mens en organisatie, met inmiddels 15 jaar ervaring binnen grote en kleine organisaties, van commercieel tot non-profit. Hij wordt gewaardeerd om zijn scherpe geest, om het kunnen duiden van wat er nodig is om richting regeneratie te bewegen. Hij kan sterk invoelen op wat er leeft in mensen en de organisatiecultuur, en helpt leiders navigeren in een regeneratieve aanpak.

Marielle Gussenhoven
zij/haar

Marielle is een regeneratief branding & marketing professional met jarenlange ervaring in het begeleiden van impact gedreven ondernemers. Zij is specialist in het ontwikkelen van een regeneratief kompas en het bouwen van een communicatie aanpak waarmee je zorgt dat je merk daadwerkelijk impact maakt. Het is haar missie om regeneratieve merken te bouwen. Merken die de nieuwe norm worden in hun categorie omdat ze van betekenis zijn voor mensen, dieren en de natuur.

Diane Bos
zij/haar

Diane is een regeneratief coach op veel thema’s. Ze begeleidt mensen op een zachte, liefdevolle manier en heeft daarbij altijd een spiegel in haar hand. Want om echt tot verandering te komen, moet je jezelf af en toe even flink aankijken. Moet je durven zeggen: oei… zo doe ik dat. En als je maar lang genoeg in die spiegel kijkt, dan verandert het vanzelf.

Nienke Hilhorst
zij/haar

Nienke levert als regeneratieve facilitator graag haar bijdrage aan de collectieve her-innering van onze connectie met de natuurlijke wereld. Haar persoonlijke en professionele missie is om bij te dragen aan meer verbinding en meer plezier: met onszelf, elkaar én met de prachtige plek die we ons thuis mogen noemen: Moeder Aarde. Dit doet ze door het begeleiden van teams en groepen in de natuur en het organiseren van wildernis ervaringen.

Inspiratie

Het Mycelium Netwerk: Een Digitaal Ecosysteem voor Samenwerking en Openheid

Het Mycelium Netwerk, opgezet door Cas Hendriks, brengt een vleugje nostalgie naar voren voor degenen die getuige waren van het begin van het internet. Het doet denken aan de webring, de voorloper van zoekmachines, maar dan in een hedendaags jasje. Dit netwerk staat...

Van uitbuiting naar liefde op de werkvloer. Zo veranderen we ons arbeidsethos

In dit artikel onderzoekt Vincent het Nederlandse arbeidsethos dat gebaseerd is op hard werken, efficiëntie, en productiviteit, en betoogt dat het tijd is om liefde, heling, herstel en regeneratie toe te laten op de werkvloer. Het stelt dat ons huidige arbeidsethos is...

Leiders die geld en macht afstaan: ze bestaan echt

In dit artikel onderzoekt Vincent de rol van macht en hiërarchie in organisaties en stelt de vraag of er andere organisatievormen nodig zijn voor de toekomst. Hij benadrukt het belang van het herverdelen van macht en waarde, zowel binnen teams als in bredere...

De rijkdom van inheems-zijn: drie generaties Lokono-vrouwen aan het woord

In dit artikel voor Maatschapwij verkent Vincent het begrip rijkdom door middel van gesprekken met drie generaties Lokono-vrouwen, afkomstig uit Suriname. Het artikel benadrukt hoe bedrijven en industrieën, zoals de goudwinning en houtkap, aanzienlijke invloed hebben...

Lief bedrijf, wil je het voortbestaan van de wereld alsjeblieft in je missie opnemen? (en deze ook echt uitvoeren)

In dit Maatschapwij artikel bespreekt Vincent de rol van bedrijven in het nastreven van hun missies en hun verantwoordelijkheid jegens de maatschappij en toekomstige generaties. Hiji onderzoekt of bedrijven daadwerkelijk handelen volgens hun mooie missieverklaringen....

Hoe zou het bedrijfsleven eruit zien als we rekening houden met de toekomstige zeven generaties?

Vincent Deinum, organisatiecoach, onderzoekt hoe 'de organisaties van de 23e eeuw' eruit kunnen zien. Vincent werkt als coach en consultant bij U Turn - Coaching & Training en is lid van de Regeneratie Coöperatie, waar hij missiegedreven ondernemingen, NGO's en...

Veelgestelde Vragen

Wij krijgen vaak vragen die terugkerend van aard zijn. We hebben ze voor jou verzameld want misschien zit jouw vraag er ook wel bij. Zo niet, stuur ons een mail met jouw vraag en kunnen we je antwoord geven. En misschien zetten we jouw vraag bij de anderen in deze lijst:

Wat is regeneratie?

Het ondersteunen van het leven. Het betekent dat alles wat je doet, het doel en de uitkomst heeft dat het leven floreert. Het leven in gemeenschappen, landschappen, ecosystemen en alle levende wezens.

Wat doen jullie bij organisaties?

We inspireren, adviseren en faciliteren organisaties die op een regeneratief pad zijn. Een weg naar meer regeneratief werk. We helpen met het bouwen van een regeneratief merk en een regeneratieve interne cultuur. We begeleiden leiders, directie en professionals in organisaties in hun vragen om te komen tot een regeneratieve richting en praktijk.

Ik vind regeneratie een nogal abstract verhaal, kunnen jullie het ook concreet en praktisch maken?

Als je een product verkoopt, in welke mate verbetert dat product het leven van mens, dier en natuur? Stel jezelf die vraag voor de plaatsen waar dit product vandaan komt, waar grondstoffen vandaan komen, waar het wordt geproduceerd, gedistribueerd, verkocht en gebruikt of toegepast. Als je een dienst verleent, wie profiteert dan van die dienst? Welke invloed heeft het op de ecosystemen waarin je die dienst levert of op de gemeenschappen aan wie je deze levert? Uiteindelijk gaat het om de vraag: welke voetafdruk laat je achter? Een regeneratieve? Of degeneratieve?

Die impact kun je meten, je kunt de betrokken mensen en gemeenschappen interviewen en naar die plekken toe gaan om te luisteren, zien en voelen. Stel je verkoopt een cosmetica product. Alle grondstoffen die er voor nodig zijn haal je uit de natuur, wordt de natuur er daarna beter van? Omdat je bijv. werkt met lokale gemeenschappen en zij in contact staan met die natuur en in staat zijn een gezond ecosysteem te borgen. En die gemeenschap floreert ook daardoor, via schoon water, voedsel en ontvangen van een deel van de waarde van die producten of de afspraken die gemaakt zijn. Deze beschrijving kun je ook toepassen op andere delen van de productie-, distributie- en gebruikersketen.

Als we alles regeneratief gaan doen, mogen we dan geen geld meer verdienen?

Geld is slechts een middel om een ​​doel te dienen. Geld verdienen is absoluut geen probleem, de vraag is wie verdient het? Waar gaat de stroom van rijkdom en geld naartoe? Als alle gemeenschappen en landschappen, waarmee je in contact staat, een deel van de overvloed ontvangen, inclusief je collega’s of investeerders, dan is er geen probleem met geld of winst. Probeer eens een waardeketenanalyse uit te voeren; waar gaat alle waarde naartoe? En de waarde in de vorm van geld? Is er wederkerigheid?

Ik vind het interessant maar het klinkt ook complex, waar moet ik beginnen?

Een regeneratieve organisatie worden is inderdaad enorm complex. Daarom zeggen we dat ze (nog) niet bestaan. Maar gelukkig kan iedereen een begin maken. Soms begint dat in jezelf; welke herstellende aandacht is er in jou nodig?

De makkelijkste is het fundament van je merk: door ervoor te zorgen dat er in jouw visie op de wereld, de missie die je hebt opgeschreven en de kernwaarden die je voelt, er regeneratieve waarde is. Heb je een regeneratief kompas?

De tweede is het creëren van een regeneratieve cultuur. Dat begint allemaal met het intern vertellen van het ware verhaal. Welk verhaal vertel je elkaar of je medewerkers? Is dat een regeneratief verhaal? Een verhaal van herstel en heling? Met een brede kijk op alle gemeenschappen en landschappen waar jullie allemaal deel van uitmaken? Vertel het verhaal van wat belangrijk is, welk potentieel je samen in de wereld kunt realiseren.

Waarom moeten organisaties regeneratief zijn?

Organisaties zijn niets meer dan gemeenschappen van mensen. Wij zijn degenen die de verantwoordelijkheid dragen voor een gezonde en mooie wereld. Het externaliseren van die verantwoordelijkheid leidt alleen maar tot rollen van slachtofferschap of beschuldiging, waar organisaties wijzen naar de overheid en politici of consumenten. En die rollen zijn niet degenen die heling en herstel in de wereld tot stand zullen brengen, maar zullen eerder meer behoefte ernaar creëren. Ze veroorzaken separatie en verdeeldheid. Organisaties hebben juist de kracht en het potentieel om iedereen vooruit te helpen.

Wij doen veel aan duurzaamheid, dat is toch ook al goed?

Elke stap naar een gezonde en mooie wereld is er één. De vraag is of we hoog genoeg mikken. Duurzaamheid heeft een reductief doel: gaan voor een netto nul en het verminderen van negatieve impact. Het stimuleert niet een groei van al het leven. Het richt zich op het niet veroorzaken van schade aan alles wat leeft. We hopen organisaties te inspireren om niet te streven naar nul impact, maar naar meer positieve impact.

Hebben jullie voorbeelden van regeneratieve bedrijven?

Regeneratieve organisaties bestaan ​​niet, maar er zijn wel al organisaties die op onderdelen aan regeneratie doen:

– Kijk hoe Patagonia bijvoorbeeld in al haar besluitvorming, hoog en laag in de organisatie, nadenkt over hoe hun besluiten consequenties gaan hebben voor de gemeenschappen en natuur. Mede hierdoor hebben ze besloten katoenproductie in eigen hand te nemen en te transformeren naar een regeneratieve vorm van landbouw.

– Of hoe Squarewise zich inzet om transities in de bouw-, landbouw-, economie- en energiesector te realiseren terwijl ze zelf intern ook horizontaal en holacratisch georganiseerd zijn.

– En neem Rebelgroup die zich als financieel adviseur en investeerder wereldwijd inzet om maatschappelijke en eigen projecten vooruit te helpen om impact te realiseren.

Dan heb je als bedrijf een ander verhaal, sta je dichter bij regeneratieve waarden, dan zit je nog steeds in het systeem van aandeelhouders en winstgedrevenheid. Hoe zien jullie organisaties daarin veranderen?

Dat hangt af van de interne afspraken die je met elkaar maakt. Samen creëer je een systeem. Dus als je nieuwe verhalen en waarden hebt ontwikkeld, regeneratieve verhalen en waarden, hoe worden die dan weerspiegeld in hoe je de rijkdom verdeelt in je organisatie? Waar gaat de winst naartoe?

Er is de mogelijkheid om je winst op een andere manier te organiseren, de winstpercentages anders te verdelen m.b.t. de impact die je belooft samen te maken. Je kunt ervoor kiezen om een ​​stroom van waarde te creëren richting bepaalde gemeenschappen of ecosystemen (bv. via fondsen) die je wilt ondersteunen. Je kunt ervoor kiezen om waarde naar werknemers te laten stromen om hun heling en regeneratie te ondersteunen, en om een ​​evenwicht te verzekeren met de aandeelhouders en op basis van de waarde die zij hebben geleverd of leveren aan de organisatie, en ervoor te zorgen dat ze een redelijk deel krijgen.

Dus uiteindelijk is de vraag of je interne beleid en besluitvormingsprocessen de regeneratieve dromen en doelen weerspiegelen die je in je verhaal hebt opgeschreven. Als ze dat niet doen, is het tijd om aan het werk te gaan en de zinvolle gesprekken te voeren die nodig zijn.

Zoveel bedrijven zijn nog bezig of afhankelijk van de fossiele industrie, hoe kunnen zij nog veranderen?

Met veel moed, visie, liefde en actie. Onze ervaring is dat in veel extractieve of exploiterende organisaties veel angst is opgeslagen. Want wat gebeurt er als ze hun productie stopzetten? Wat zullen mensen zeggen? Het zal lijken als een mislukking, met een sterke angst om al hun zakelijke relaties te verliezen en in de ogen van de gemeenschap, de samenleving, niet meer relevant te zijn. Uiteindelijk wil iedereen er toe doen, ook de fossiele bedrijven.

‘Onze business veranderen vereist een onmogelijke transformatie’, zullen ze zeggen, met veel angst en wantrouwen in het succes van zo’n transformatie. Daarom hebben ze de moed nodig om te beginnen, de visie als kompas van vertrouwen en hoop, liefde voor de wereld waarvoor ze deze transformatie doen en actie om het geloof te krijgen dat transformatie mogelijk is.

Moeten we niet alles stoppen, afbranden en opnieuw opbouwen?

Nee niet alles. Maar zoals er een cyclus van leven en dood is in levende systemen, zo is er ook in onze samenleving zo’n cyclus. In de noodzakelijke transformatie die voor ons ligt, zullen sommige organisaties sterven. Sommige zullen opbranden en uit de as herrijzen. Anderen zullen niet terugkeren of worden vervangen. Anderen worden ziek tijdens het stervensproces en kunnen wellicht nog genezen en veranderen, of steun van anderen krijgen om te helen. Zoals bij elke transformatie of veranderingsproces zullen we de oude huid als een slang moeten loslaten om in de richting van een regeneratieve samenleving te bewegen.

nl_NLDutch